Idag ska vi prata om ett ämne som nästan eldar upp mig mer än 2008 års filmatisering av Brideshead Revisited: bokbranschen.
Jag läste just en lång artikel i veckans Fokus om sagda ämne och måste ventilera mina känslor.
För det första har jag till min fasa konstaterat att antalet titlar som ges ut varje åt minskar mer och mer. Förlagen satsar i allt större utsträckning på ett fåtal guldkalvar och lämnar resten åt sitt öde. Topplistorna ska styra oss och jag har inget emot topplistor, men när det inte finns fler titlar att välja mellan än de som finns i listorna har någonting gått fel. Vi ska tydligen värna om mångfalden överallt utom på hyllorna i bokhandlarna!
För det andra: jag må vara konservativ i det avseendet, men när blev det vikigare för en författare att vara en jävel på marknadsföring än att skriva bra böcker som skiljer sig från mängden?
Vidare förstår jag att förlagens syfte är kommersiellt, men finns det inte en aura av ovärdighet i att böcker säljs i mataffären?
I artikeln framgick det att läsarna av idag främst är medelålders kvinnor och att det är deras smak som räknas. Det är därför deckare säljer bäst. Känns det inte föråldrat att deckarna handlar lika mycket om familjeliv som mord bara för att det är kvinnorna som läser nu?
Jag vill avslutningsvis rikta en bön till alla läsande (medelålders kvinnor) därute: ta för guds skull ert ansvar så vi får fler böcker att välja mellan i framtiden!
söndag 31 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Nej berätta inte hur den slutar än! Berätta däremot gärna om du tänker hänga med på allumfesten på trädgårn? :D
Skicka en kommentar